tyttokuva_banneri_1920x400px.JPG
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Liikunnanohjaaja, liikunta ja vapaa-aika

Opiskelijoiden kokemuksia liikunnan ja vapaa-ajan koulutuksesta

Harrastuksesta ammatiksiValitsin liikunnanohjaajan opinnot, koska liikunta on kiinnostanut minua niin kauan kuin muistan ja halusin tehdä harrastuksesta itselleni ammatin. Olen kotoisin Sodankylästä, joten lähdin niin sanotusti etelään opiskelemaan kun muutin Rovaniemelle.

Liikunnanohjaaja Tero Kuusela.jpgLapin AMK oli lähin paikka, jossa liikunnanohjaajaksi pystyi kouluttautumaan, joten sen vuoksi päädyin tänne. Olen tosiaan itse harrastanut liikuntaa jo pienestä pitäen kavereiden kanssa harraste pohjalta, ja tällä haluan korostaa nimenomaan sitä, että ei tarvitse olla kilpaurheilija, jotta voi opiskella liikunnanohjaajaksi. Motivaatio ja aktiivinen elämäntapa riittävät oikein hyvin.

Opiskelumuoto koulutuksessa on ennen kaikkea toiminnallinen ja muun muassa ryhmätyöskentelyä ja tiedonhakua on paljon, sillä meillä on käytössä ongelmalähtöinen oppiminen (PBL). Varsinkin nyt kolmannen vuoden keväällä meillä on ollut paljon projektimaista opiskelua, sillä opiskeluun on kuulunut case – työskentelyä. Se on ollut hyvin sidoksissa työelämään ja siihen on liittynyt muun muassa liiketoiminta, yrittäjyys, kehittämisosaaminen ja johtaminen, lähinnä liikunta-alan näkökulmasta.

Ihmisen elinikä käydään opintojen aikana tarkasti läpi vauvasta vaariin. Ensimmäisenä vuonna opinnoissa keskitytään 0-12 vuotiaisiin lapsiin ja niiden kokonaisvaltaiseen kehitykseen sekä lasten liikunnanohjaukseen. Toisena vuonna sitten kohteena ovat nuoret ja aikuiset, johon kuuluu esimerkiksi nuorten valmennus ja ohjaus, personal fitness coach-toiminta , luontoliikunta ja elämyspedagogiikka. Kolmantena vuonna sitten suuntaudutaan joko hyvinvointiliikuntaan tai kilpa- ja huippu-urheiluun. Itse olen päässyt opinnoissani kokeilemaan molempia, sillä syksyn olin hyvinvointipuolella ja keväällä vaihdoin huippu-urheiluun. Halusin kokeilla molempia ja ottaa kaiken hyödyn irti opinnoista ja niiden monipuolisuudesta. Molemmissa suuntautumisvaihtoehdoissa tehdään samankaltaisia tehtäviä, mutta ne ajatellaan ja toteutetaan oman suuntautumisen pohjalta.

Opintoihin kuuluu lisäksi todella paljon harjoittelua, 15 opintopistettä per vuosi ja neljäntenä vuonna 10 opintopisteen verran. Itse olen suorittanut harjoittelut Rovaniemen alueella. Mieleenpainuvimmat harjoittelu paikat ovat olleet Ounasvaaran atleettiklubi, päiväkoti Sunnaborg ja Viirinkankaan ala-aste. Nyt kolmantena vuonna olen myös tykännyt olla mukana Lapin urheiluakatemiassa. Harjoitteluissa mukavaa on se kun pääsee keskustelemaan ammattivalmentajien kanssa ja samaan heiltä käytännönoppeja sekä esimerkkejä.

Opintoihin kuuluu todella harvoin mitään perinteisiä luentoja, sillä myös niin sanotut luennot ovat hyvin toiminnallisia, teemme yleensä tehtäviä työpaja tyyliin. Toisinaan teemme myös ryhmissä liikunnallisia ohjausharjoituksia, demoja, liikunnan suunnittelua sekä toteutusta. Pääasiassa opinnot koostuvat kuitenkin tasaisin väliajoin teoriasta ja harjoittelusta, eli ensin opetellaan jokin asia teoriassa ja sen jälkeen sitä harjoitellaan käytännössä. Tällä tavalla korostetaan jatkuvaa teorian viemistä käytäntöön.

Liikunnanohjaajana voi työskennellä esimerkiksi valmentajana eri kohderyhmille, hyvinvointivalmentajana, kuntosaliohjaajana, kaupunkien ja kuntien liikuntatoimen tehtävissä sekä muiden liikuntaorganisaatioiden eri tehtävissä jopa hallinnollisella puolella ja yleensäkin yleisissä lasten, aikuisten, ikääntyvien ja erityisryhmien liikunnanohjaustehtävissä. Työllistymismahdollisuuksia ja työtehtäviä on siis todella paljon. Itse näen työllistymisen siten, että hyvälle työntekijälle löytyy aina töitä, pitää vain olla avoin ja hyvä tyyppi. Hyvinvointiala on kokoajan nousussa, sillä ihmiset haluavat koko ajan tehdä enemmän asioita oman hyvinvointinsa eteen. Mielestäni myös täällä Rovaniemellä on useita mahdollisuuksia, aluksi vain pitää aloittaa jostain. Etelä-Suomessa on tietysti paljon enemmän työpaikkoja, mutta kyllä niitä täällä Lapissakin on, ne vain pitää osata hakea.

Omien urasuunnitelmien suhteen olen avoin ja lähden mielelläni tutkailemaan mitä muualla Suomessa näkyy, toiveena on ennen kaikkea saada oman alan töitä ja sitten jossain vaiheessa kouluttautua lisää. Asiakkaan osallistaminen, innostaminen ja ihmisen käsitteleminen kokonaisvaltaisesti sekä asiakaslähtöisesti voisivat olla niin sanotusti minun tavaramerkkejä tulevassa työssäni. Liikunnanohjaajan koulutusohjelma antaa hyvät valmiudet työelämää varten, sillä asiat käydään läpi työelämälähtöisesti ja asioita tehdään paljon käytännössä. Opitut taidot sitten lopulta syventyvät vielä työelämässä, sillä työ opettaa parhaiten. Itse olen työskennellyt jo opintojen aikana alaa vastaavissa työtehtävissä juniorivalmentajana Santas´s Unitedissa.

Mukavinta opinnoissa on ollut se, että on saanut opiskella sellaisten asioiden parissa, jotka oikeasti kiinnostavat. Se motivoi todella hyvin kun saa tehdä mielekästä työtä, joka ei oikeastaan edes tunnu työltä. Lisäksi Rovaniemi on ollut opiskelupaikkana erittäin virkeä, tämä on myös hyvin opiskelijaystävällinen kaupunki ja täällä on paljon nuoria. Itse tykkään täällä luonnonläheisyydestä, sillä se tuntuu minusta kotoisalta. Lappi on muutenkin erinomainen paikka liikunnan harjoittamiselle, täällä on arktinen luonto ja ennen kaikkea loistavat talviliikuntamahdollisuudet.

Koulutusohjelmaa kuvailisin sanoilla uudenaikainen, yhteisöllinen ja liikunnallinen. Suosittelisin alaa myös muille, sillä opinnot ja aiheet ovat todella mielenkiintoisia. Ne vastaavat hyvin tulevaisuuden tarpeita. Lisäksi yksi merkittävimmistä asioista opinnoissa on ollut nimenomaan yhteisöllisyys, se on ollut niin huikeaa, että harvoin näkee vastaavaa. Tosin sen eteen on kyllä tehty paljon töitä. Mielestäni tämä on ollut kaikin puolin hyvä opiskelupaikka, joten jos motivaatio on kunnossa ja liikunta kiinnostaa, niin mukaan vain. Ei tosiaan tarvitse olla kilpaurheilija, jotta voi opiskella liikunnanohjaajaksi. Motivaatio ja aktiivinen elämäntapa riittävät oikein hyvin, tee sinäkin intohimostasi ammatti.

 

- Tero Kuusela, liikunnanohjaajaopiskelijaLiikunta elää vahvasti RovaniemelläLentopallo harrastus ajoi minut liikunta-alalle. Huomasin lukiossa, että haluan liikunnallisen ammatin. Valitsin Lapin AMKin, sillä halusin käytännönläheisen ammatin, ja täällä lentopallo on suuressa osassa. Savosta kotoisin olevalle Lappi oli mielenkiintoinen vaihtoehto. Odotin, että täällä olisi ollut kylmempää.

haastattelukuva_Markus Vilander.JPG Opiskelu on ollut työelämälähtöistä, ja olemme tehneet paljon käytännön tehtäviä. Ei olla koko ajan kirja naamassa kiinni, vaan teemme ryhmätöitä kavereiden kanssa koululla. Tänä vuonna järjestimme esimerkiksi koulujenvälisen liikuntatapahtuman. Tulevalle vuodelle on suunnitteilla liikuttava tapahtuma nuorille jotka eivät liiku. Ryhmässä suunnittelu on parasta, silloin oppii kuuntelemaan muiden mielipiteitä ja kantaa vastuut niistä omista hommista.

Meillä testattiin viime vuonna ongelmaperustaista oppimista (PBL). Mielestäni tutoriaalit olivat hyvä lisämauste opiskeluun. Toisille oli shokki joutua pois sellaisesta pänttäävästä oppimisesta, mutta ainakin itse olen ollut avoimin mielin tässä mukana. Olemme edenneet oppimisessa teemoittain ja aiheittain. Meillä on ollut tehtäviä muun muassa seikkailukasvatuksesta ja luontoliikunnasta. Keväällä meillä jaettiin luokka kahtia ja edellä mainittuja teemoja hyväksikäyttäen suunniteltiin muutaman viikon aikana toisillemme ohjelmaa, jonka toinen ryhmä sai toteuttaa päivällä ja toinen yöllä. Olin mukana siinä ryhmässä, joka pääsi yöllä seikkailemaan. Tämä oli mahtava ryhmäytymisreissu, kun sai vaellella metsässä yhdessä. Tuollaiset piristää paljon tavallista koulunkäyntiä. Meidän opiskeluporukka on tiivis ja kaikki välittää toisistaan ja ollaan myös vapaa-ajallakin tekemisissä toistemme kanssa.

Harjoittelut ovat edistäneet omaa oppimista ja ammattitaitoa. Ensimmäisenä vuonna meillä oli seuraharjoittelu, jolloin olin valmentamassa F-tyttöjä WoVossa, ja kuukauden mittainen päiväkotiharjoittelu. Lapsiin painottuva työ edisti minulla ajatusta, että haluaisin tehdä työtä lasten parissa. He ovat niin vilpittömiä ja osaavat antaa rehellistä palautetta. Olen saanut kaikista harjoitteluista hyvää kokemusta ja kontakteja.

Täällä Lapin AMKissa on tosi rento ilmapiiri tehdä kouluhommia. Ryhmä pitää koossa ja antaa samalla positiivisen ryhmäpaineen tehdä työt kunnolla. Opettajat ovat mukavia ja nuorekkaita. Opiskeluakaan ei pidä kouluna ja ”pakkopullana”, kun miljöö on niin urheilullinen. Liikunta elää vahvasti tässä huushollissa. Santa Sport on mahtava paikka ja opiskelijat saavat käyttää tiloja melko vapaasti. Tällainen hyvinvointikeskus olisi työpaikkanakin mahtava.

 -Markus Vilander, liikunnanohjaajaopiskelija