kuva
tyttokuva_banneri_1920x400px.JPG
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot

Opiskelijoiden kokemuksia tieto- ja viestintätekniikan päiväopinnoista

Paljon käytännönläheisiä projektitöitäOma polkuni tieto- ja viestintätekniikan opiskelijaksi eroaa valtaosan reitistä siten, että olen jo ehtinyt olemaan työelämässäkin 3,5 vuotta ennen opiskeluiden aloittamista Lapin AMKissa. Työni lennonjohtajana päättyivät Kauhavan tukikohdan sulkemisen jälkeen, ja edessä oli vaihtoehtoisesti joko pitkä työttömyys tai uudet kuviot, joista valitsin jälkimmäisen.

Pekka SonninenTVT.jpg Olen elämäni aikana ollut tietotekniikan kanssa tekemisissä pikkupojasta saakka, ja tämä tuntui siksi hyvin luontevalta valinnalta. Lisäksi motivoivana tekijänä oli mahdollisuus myöhemmin hyötyä kummastakin tutkinnosta toista ajatellen tulevaisuudessa työelämään jälleen siirryttäessä, kenties jopa yhdistellä niitä. Rovaniemi valikoitui opiskelupaikkakunnaksi ilmaston (aidosti neljä vuodenaikaa) ja muutaman jo paikkakunnalla opiskelevan kaverin ansiosta. Tätä valintaa en ole katunut päivääkään koulun alun jälkeen, eikä Rovaniemi kuulostaisi yhtään huonolta paikalta jäädä asumaan valmistumisen jälkeenkään, mikäli sopiva työpaikka kohdalle osuu.

Näin toista opintovuotta aloittaessa voi todeta, että ensimmäinen opintovuosi meni meidän osaltamme varsin joutuisasti ja lukuisien uusien asioiden oppimisen merkeissä. Opintojaksokokonaisuudet oli suunniteltu järkevästi siten, että pystyimme hyödyntämään niin syksyllä kuin keväälläkin kyseisellä opintojaksolla opiskeltuja aineita soveltaen niitä projekteissamme.

Syksyn aikana kävimme läpi ammatilliseen perusosaamiseen liittyviä juttuja, kuten aiempia opintoja kertaavaa matematiikkaa sekä ohjelmoinnin perusteita. Kaikki tämä oli kuitenkin vain lämmittelyä kevättä varten, sillä keväällä saimme hoitaaksemme ensimmäisen todellisen haasteen, kun SmartCabin-projektimme käynnistyi. Tarkoituksena oli luoda toimiva pienoismalli-prototyyppi tulevaisuuden älytalosta, jossa kaikkia järjestelmiä ohjattaisiin älykkäästi esimerkiksi tietokoneen tai älypuhelimen kautta. 

Elektroniikan perustaitoja ja tietoverkkoja sekä verkkopalvelimen pystyttämistä harjoiteltiin käytännön toimenpitein ja tietoturvaa sekä testauksen perustaitoja iskostettiin mieliin luennoilla. Lopuksi tämä kaikki opittu osaaminen otettiin käyttöön käytännön tasolla. Niin talon pienoismalli itsessään kuin myös siellä käytettävät toiminnalliset komponentit olivat lähes kaikki itse tehtyjä, kuten myös kaapeloinnit ja kytkennät. Kokonaisuutta ohjattiin itse kehittelemiemme käyttöliittymien avulla Raspberry Pi2-tietokoneen kautta. Näille kyseisille koneille loimme itse "älytalon" tarvitsemat palvelinominaisuudet kattavat palvelimet, ja täten pystyimme mahdollistamaan myös etäkäytön esimerkiksi älypuhelimen kautta. Lopuksi testasimme kaiken toimivuuden sekä yhteensopivuuden oppimamme mukaisesti. Koko kevään kestänyt kokonaisuus huipentui huhtikuun lopulla, kun esittelimme Rovaniemen Jokiväylän toimipisteen aulassa järjestetyillä messuillamme omia luomuksiamme.

Koin itse tällaisen projektikeskeisen opintotavan, jossa muut opintojaksolla opetettavat aineet tukevat itse projektia, varsin mielekkääksi. Kaikkea opittua pääsi suoraan soveltamaan käytäntöön, ja toden totta, niin kuin vanha sanonta sanoo, tekemällä oppii! Opettajat ovat myös olleet erittäin mukavia ja helposti lähestyttäviä, joten ilmapiiri koko koulussa on tämän vuoksi varsin avoin ja kannustava. Tuntevat meidät nimeltäkin! Omiakin ideoita on voinut esittää, ja niihin on suhtauduttu kannustavasti ja myönteisesti. Koulullamme on myös erittäin hyvät tilat opiskella alaa. Meiltä löytyy esimerkiksi hyvinkin viimeisen päälle oleva ohjelmistotekniikan laboratorio, pLab. Mielestäni on myös äärimmäisen hyvä, että nämä projektit ovat ajan hermolla, sillä tämän tyyppinen osaaminen tulee tulevaisuudessa avaamaan useita ovia työmarkkinoille.

Voin lämpimästi suositella Lapin ammattikorkeakoulua ja tieto- ja viestintätekniikan opintoja kaikille mielenkiintoisia uusia haasteita etsiville, jotka haluavat haastaa itseään oppimaan paljon uutta ja tulevaisuudessa työskennellä jatkuvasti kehittyvässä ympäristössä. Koska opinnoissa lähdetään aina liikkeelle nollaosaamisesta, ei hakiessa tarvitse myöskään murehtia siitä, ettei alan kanssa ole ollut tekemisissä. Täällä me kaikki opimme uutta, jatkuvasti!

Pekka Sonninen, Tieto- ja viestintätekniikan opiskelijaHaaveena suureen pelifirmaan työllistyminenLukiossa ollessani mietin, että johonkin pitää hakea, mutta silloin ei ollut selkeää päämäärää. Opettajat olivat lukiossa kutsuneet naisvierailijan Electronic Arts-yrityksestä Helsingistä (yksi maailman suurimmista pelialan yrityksistä) puhumaan tietotekniikasta. Kiinnostuin heti esityksen jälkeen alasta ja päätin hakeutua opiskelemaan tieto- ja viestintätekniikkaa.

Jonna Lamminaho.jpgOlen kotoisin Haapajärveltä ja halusin Rovaniemelle, kun suurkaupungit eivät kiinnostaneet ja Rovaniemi tuntui sopivan isolta kaupungilta. Lisäksi kuullut hyvää kaupungista, kun paikkakunnalla on asunut ja opiskellut tuttuja. Harrastan pyöräilyä ja Rovaniemen luonto on siihen harrastukseen juuri otollinen.

Meillä on koodaamiseen perustuvia kursseja, erilaisia projekteja on suurimmassa osassa opiskelua ja opintoja. Opinnot syvenevät vuosi vuodelta ja joka vuosi tulee uusia projekteja. Ensimmäisenä vuotena meillä oli projektina Roborace (legosta rakennetaan robotteja, jotka kisaavat sitten turnauksissa). Projektissa syntyneet tuotokset esitellään ja pyritään markkinoimaan mahdollisimman myyvästi eli ei riitä, että rakennetaan jotakin, sillä tuotekehityksen lisäksi tehdään myyntiä ja markkinointia. Meillä on myös luentoja, 30op työharjoittelua Myös ohjelmistotekniikan laboratoriossa, pLabissa pystyy suorittamaan opintoja. Jotkut tekevät neljäntenä vuotena puoli vuotta harjoittelua putkeen (30op) eli kaikki työharjoittelut samalla kertaa.

Opinnoissa kaikki on ollut uutta, koska aikaisempaa kokemusta tietotekniikasta ei ole. Koko ajan oppiikin uusia asioita ja asiat on tuntunut mielenkiintoisilta. Meillä koulutuksessa on tasokas opetus, ja hyvät opettajat (auttavat jos on tarvetta ja järjestävät erilaisia vierailuja). Meillä oli esimerkiksi lennostosta vierailijoita, ja he kertoivat mitä tekevät lennostossa: lennostossa on töissä myös tietotekniikan insinöörejä.

Haaveilen työllistymisestä suureen pelifirmaan valmistumisen jälkeen. Alalta voikin työllistyä laajasti, esimerkiksi jonkin organisaation IT-tukeen, ja tietenkin peliteknologia on kasvava ala, jonne voi myös työllistyä. Itseäni kiinnostaa juuri peliteknologian puolelle työllistyminen koska se on kasvava ala ja minulla on osaamista taiteiden puolelta. Esimerkiksi toukokuussa olen menossa yliopistolle pelihahmokurssille, joka kestää viikon. Sulautetut järjestelmät myös kiinnostavat (esimerkiksi softan asentaminen digitaalikellon sisään, eli erilaisten alustojen asentaminen laitteisiin).

Mielestäni koulutus antaa hyvät valmiudet työelämään. Projektiosaamiseen panostetaan opinnoissa, koska työelämässä vaaditaan nykyään paljon ryhmätyötaitoja. Työnantajia ei välttämättä aina kiinnosta työntekijässä tarkempi ja kaiken asian osaaminen, vaan työntekijän halu myös oppia uusia asioita ja motivaatio alaa kohtaan.

Suosittelisin hakeutumaan tieto- ja viestintätekniikkaan jos vähääkään on kiinnostusta alalle. Itse olen hyvin sulautunut tälle alalle ja joukkoon, ja hyvin on mennyt. Kavereita on saanut niin miehistä kuin naisista. Tieto- ja viestintätekniikan opinnot ovat mielenkiintoiset, vaihtelevat ja käytännönläheiset.

 

 - Jonna Lamminaho, Tieto- ja viestintätekniikan opiskelijaPaljon erilaisia osa-alueita joihin syventyäHakeuduin opiskelemaan tieto- ja viestintätekniikan puolelle Lapin ammattikorkeakouluun, koska olen kiinnostunut tietotekniikasta. Mielestäni tietotekniikan puolella on myös laaja kirjo erilaisia osa-alueita mihin syventyä. Olen kotoisin Rovaniemeltä, joten tänne opiskelemaan jääminen tuntui luonnollisesta ja oma tukiverkko löytyy täältä myös.

haastattelukuva_Petra Niemi.jpgKoulussa olemme käyneet läpi koodauksen puolelta esimerkiksi c++, c#, python, java, html ja php ohjelmointikieliä. Testauksen perusteet kuuluvat myös opintosuunnitelmaan, siinä opetetaan esimerkiksi dokumentin läpikäyntiä, miten testauksia tehdään ja miksi testaus on tuotekehittelyn kannalta tärkeää. Opintojen alussa käydään läpi perusteita ja koulun edetessä syvennytään yhä pienempiin osa-alueisiin.

Meillä kävi myös Itävallasta opettaja vierailulla, ja hän kertoi meille tietoturvan ja testauksen tärkeydestä. Hän piti ensimmäisenä päivänä luennon ja seuraavat päivät teimme käytännön tehtäviä.

Uusimman OPS:in myötä omia suuntautumisvaihtoehtoja ei ole, mutta omilla kurssivalinnoilla pystyy hyvin syventymään asioihin, joista itse on kiinnostunut ja jonka parissa mahdollisesti haluaa myöhemmin työelämässä olla tekemisissä. Teemme kursseilla projekteja, raportteja ja oppimispäiväkirjoja, koska niitä tehdään paljon myös työelämässä. Luennoilla opetettu teoria ja käytännön harjoittelut menevät mielestäni käsi kädessä, ja molempia on opiskelun aikana riittävä määrä. Itselleni tähän asti mielenkiintoisin asia on ollut sulautetut järjestelmät ja se voisi olla se juttu, jonka parissa voisin valmistumisen jälkeen työskennellä.

Tieto- ja viestintätekniikan puolelta voi muun muassa työllistyä pelialan, koodauksen, ohjelmistotekniikan, johdon- ja asiantuntijatehtäviin, mittariston suunnitteluun, intranetien ylläpitoon, 3D-mallinnukseen ja tietoturva puolelle. Lisäksi erilaiset komponenttivalmistajat työllistävät yleensä hyvin ja suomalaista tietotekniikkaosaamista arvostetaan maailmalla. Näen työllisyysnäkymät siis hyvänä.

 - Petra Niemi, Tieto- ja viestintätekniikan opiskelija