kuva
tyttokuva_banneri_1920x400px.JPG
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Insinööri, sähkö- ja automaatiotekniikka

Opiskelijoiden kokemuksia sähkö- ja automaatiotekniikan päiväopinnoista

Opetus asiantuntevaa ja käytännönläheistäHakeuduin opiskelemaan sähkö- ja automaatiotekniikkaa, koska olen aikaisemmalta koulutukseltani sähköasentaja, joten sähkötekniikan opinnot tuntuivat hyvältä vaihtoehdolta jatkaa vielä opiskelua.

Harri Tanhua.jpgMeillä opinnoissa on mm. matematiikkaa, fysiikkaa ja ammattiaineita sekä lisäksi yleishyödyllisiä aineita, joista on työelämässä paljon hyötyä, kuten kielet. Opinnot etenevät niin, että teoriaa ensin alkuun ja sitten sama tehdään käytännössä. Opinnoissani suuntaudun sähkövoimatekniikkaan.

Luentoja on paljon, ja niiden lisäksi laboratoriotunteja, joissa testataan käytännössä opiskeltuja asioita. Mielekkäintä ovat ne oppimistavat ja tunnit, joissa saa tehdä käytännön tasolla. Mielekkäintä opinnoissa on ollut juuri käytännön läheisyys. Minulla on jo jonkinlaisia suunnitelmia siitä, minkälaisia töitä haluan tehdä koulun jälkeen ja niitä juuri käydään opinnoissa läpi. Haluan työllistyä valmistumisen jälkeen esimiestehtäviin, linjastojen valvomiseen tai oman yrityksen perustaminen kiinnostaa myös. Voisin työllistyä myös verkkoyhtiöön tai muihin vastaaviin sähköalan tehtäviin.

Opetus sähkö- ja automaatiotekniikassa on asiantuntevaa ja tarpeeksi käytännön läheistä, jolloin mielenkiinto pysyy yllä ja samalla oppii paremmin. Opiskelu on mukavaa Kemin tekniikan yksikössä, koska koulu ei ole iso. Mielestäni sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriopinnot antavat hyvän valmiuden toimia esimiestehtävissä. Lisäksi koulutus antaa todella kattavasti tietoa sähköstä ja automaatiosta. Koulutusohjelma on mielenkiintoinen ja monipuolinen.

- Harri Tanhua, sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelijaLaaja koulutus sähköalastaVuonna 2012 ei monessa koulussa tätä alaa ollut, tai ainakaan ei kovin mainostettu. Kemissä on hintalaatusuhteeltaan edulliset vuokrat verrattuna muihin paikkakuntiin. Tämä oli pääosin suurin syy, miksi muutin Kemiin, plus se oli oikea koulutusala. Halusin opiskelemaan pieneen kaupunkiin, jossa ei ole suuren kaupungin hälinää.

karuselli_tekun_opiskelija_Rikhard_Karlsson_130314_0322_jpg.jpg Koulutuksen sisältö on ollut johdonmukaista. Ensin opeteltiin matematiikkaa, fysiikkaa ja sähköpiirien perusteita. Tämän jälkeen pääsimme soveltamaan matematiikan- ja fysiikan lakeja laboratorioissa. Koskaan ei ole tullut ajatuksiin, että edelliset kurssit olisivat olleet turhia. Kaksi ensimmäistä vuotta menee pääosin perusopinnoissa: englantia, matematiikkaa, fysiikkaa, ammatilliset opinnot, opiskelun opetteleminen ja muutamat suuntaavat opintojaksot. Näitä perusasioita sitten sovellamme viimeisten vuosien suuntaavissa opinnoissa. Ensin vähän pelotti katsella viimeisimpien kurssien matematiikan ja piirianalyysin alueita, mutta ihan turhaan, kurssit johdattelivat sinne minne en itse luullut kykenevän.

Opiskelutapoina ovat kontaktitunnit, tuntien asioiden itseopiskelu kotona, laboratoriot ja työharjoittelu. Vanha sanonta: ”matikkaa oppii laskemalla” pitää paikkansa. Projektitöissä pääsemme toteuttamaan tietyn asian X. Projekteissa auttaa koulutusohjelman antamat eväät, kuten sähköoppi, jolla pystymme laskemaan projektiin esimerkiksi oikeat komponentit. Itse tykkään piirien suunnittelemisesta ja niiden toteuttamisesta. On hieno nähdä, että teoriassa opetellut komponentit toimivat halutulla tavalla oikeassa maailmassa. Eniten olen tykännyt piirianalyysistä ja matematiikasta. Olen päässyt käyttämään näitä taitoja työelämässäkin.

 

Suosittelisin tätä koulutusalaa kaikille, jotka haluavat töihin sähkövoima-alalle. Sähkötekniikan koulutus antaa laajan koulutuksen sähköalasta, eikä se pysähdy vain sähköön, vaan myös esimiestyöhön ja oman osaamisen itsenäiseen kehittämiseen. Kemissä opiskelu on erittäin rentoa. Koulullamme on myös hyvät liikuntamahdollisuudet, jotka tekevät olostamme paljon rennommat. Meidän koulussa on paljon erilaisia liikunta-aktiviteetteja, mitkä tekevät koulunkäynnistä rennompaa, kun pääsee repimään itseään jalkapallon, sählyn, koripallon, lentopallon tai jonkun monen muun lajin parissa.

Työllistyminen alalla on erittäin laajaa. Moni luokkalaisistani on kesäisin mestareina eri yrityksissä, jotkut isompien yrityksien työläisinä. Alalla voi työllistyä esimerkiksi: Sähkösuunnittelijaksi, asiantuntijaksi, esimieheksi, tai vaikkapa yrittäjäksi. Itse haluan sähköalan yrittäjäksi ja olen käynyt kursseja, jotka antavat minulle eväitä yrittäjänä toimimiseen.

Koulutusohjelma antaa työelämää varten erinomaiset lähtökohdat laajentaa omaa osaamista sähköalalla. Opiskelemme sähköalan teoriaa ja laboratorioissa testaamme sitä käytännössä. Tunnemme miten sähkö käyttäytyy eri piireissä, ja vikatilanteessa pystymme etsimään vian erittäin nopeasti. Meille opetetaan myös kiinteistösähköistyksen asettamat määräykset, mitkä auttavat meitä työelämässä.

 

- Rikhard Karlsson, sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelija