tyttokuva_banneri_1920x400px.JPG
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Insinööri, konetekniikka

Opiskelijoiden kokemuksia konetekniikan opinnoista

Ala on työllistänyt hyvin jo opintojen aikanaValmistuttuani lukiosta päätin hakea Lapin ammattikorkeakouluun opiskelemaan konetekniikan insinööriksi, koska koneet ja etenkin kaivosala kiinnostivat minua.

konetekniikka kuva.jpgOlin aiemmin työskennellyt Kittilässä kaivoksella ja minulla on myös sukulaisia, jotka ovat töissä täällä Lapissa. Sen vuoksi muuttaminen Espoosta Kemiin ei ollut minulle ongelma ja muutenkin vaihtelu vain virkistää. Kemi on opiskelupaikkakuntana pieni, mutta silti täältä löytyy hyvin opiskelijan kaipaamat palvelut. Lapin AMK itsessään opiskelupaikkana oli minulle positiivinen yllätys.

Konetekniikan opinnot ovat olleet mielenkiintoisia. Ensimmäisen vuoden loppupuolella valitsemme suuntautumisen, joka omalla kohdallani on kaivosala. Kaksi ensimmäistä vuotta opinnoissa ovat kuitenkin yhteisiä perusopintoja ja kolmantena vuonna vasta aloitetaan suuntautuvat opinnot. Opintoihin kuuluu myös käytännönläheisiä projekteja ihan opintojen alkuvaiheesta lähtien. Se tarkoittaa sitä, että käymme ensin läpi teoriaa, jonka jälkeen siirrymme toteuttamaan asiat käytännössä. Minua on opinnoissa kiinnostanut varsinkin suunnittelupuoli ja suunnitteluohjelmistojen käyttö.

Opintoihin kuuluvat harjoittelut suoritetaan pääasiassa kesäisin kesätöiden yhteydessä palkallisina. Kemissä tehtaat rekrytoivat paljon opiskelijoita töihin, mutta töiden saamiseen vaikuttaa myös oleellisesti oma aktiivisuus. Tehtaiden lisäksi myös kaivokset työllistävät esimerkiksi kunnossapitotehtäviin. Itse olen työllistynyt hyvin jo opintojen aikana ja tulevana kesänä työskentelen toista kertaa terästehtaalla tuotantopuolella. Valmistumisen jälkeen konetekniikan insinööri voi työllistyä muun muassa työnjohtotehtäviin, suunnittelutehtäviin tai teollisuusinsinööriksi.

Suosittelen konetekniikan alaa myös muille, sillä se tarjoaa hyvät työllistymismahdollisuudet ja on kaikin puolin monipuolinen ala. Itse ainakin koen tämän hyväksi koulutukseksi ja opiskelun mieluisaksi. Koulutusohjelmaan kuuluu paljon hyviä kursseja ja koulusta löytyy myös hyvät ja ammattitaitoiset opettajat.


-Niko Valvimo, konetekniikan toisen vuoden opiskelijaProjektien kautta työelämäänKoulutusohjelma sisältää matemaattisia aineita, lujuuslaskentaa, fysiikkaa. Lisäksi siihen kuuluu tuotteiden suunnittelua sekä mallinnusta eri mallinnusohjelmilla.

karuselli_tekun_opiskelija_Juho Jakku.jpg Alussa oli paljon luentoja, tavallisia kursseja läksyineen. Loppua kohden opetus on muuttunut enemmän projektipainotteisemmaksi. Yleensä projektit ovat työelämästä tulleita, oikean pohjan omaavia tehtäviä. Niitä ei ole keksitty pelkästään opetusta varten, vaan ovat juurikin sellaisia projekteja ja tehtäviä joita työelämässä joudutaan tekemään. Mielestäni tämä on erittäin hyvää koulutusta ja valmistautumista työelämän tehtäviin. Harjoitetaan kuinka projektissa toimitaan ja mitä siinä tulee tehdä.

 

Parasta opinnoissa on ehdottomasti mielekkäät projektit. Ne ovat auttaneet suhteuttamaan, millaista on olla työelämässä mukana valmistumisen jälkeen. Myös aina saatavilla oleva opettajien apu ja opastus on ollut erittäin suuressa asemassa opiskelujen aikana.

Ala antaa erittäin hyvän pohjan kaikkiin teollisuuden insinööritehtäviin. Ei ole oikeastaan mitään tehdasta mihin et voisi mennä töihin tällä koulutusalalla. Lisäksi tehtävät asiat ovat mielenkiintoisia, sekä niissä pääsee toteuttamaan itseänsä, esimerkiksi suunnittelussa ja uusien asioiden ja keksintöjen kehittämisessä.

Kemi on suhteellisen pieni paikkakunta. Täällä opiskelijapiirit ovat pieniä, mikä edesauttaa opiskelijoiden sosiaalista verkostoitumista. Tämä on erittäin hyvä asia, sillä tämän hetken opiskelijatoverit voivat olla tulevaisuudessa työnantajiasi, työkavereita tai mahdollisia alaisia. Lisäksi pieni koulu sekä pieni opiskelijamäärä mahdollistavat paremman opetuslaadun sekä paremman tuen ja opastuksen opettajilta.

Työllistyminen ei enää ole itsestään selvä asia näinä aikoina, mutta mitä olen tutkimuksia seurannut, ainakin Lapin AMK Kemin yksiköstä valmistuneet koneinsinöörit ovat kovassa kysynnässä Suomessa. Valmistuneista lähes kaikki saavat työpaikan. Noin 90% valmistuneista työskentelee Lapissa ja loput 10% Pohjois-Pohjanmaalla. Tällä alueella suurimmat työllistäjät ovat paperi- ja terästeollisuus. Yleisimmin insinöörit työskentelevät asiantuntijoina projekteissa sekä suunnittelutoimistoissa.

 

- Juho Jakku, Kone- ja tuotantotekniikan opiskelija