kuva
tyttokuva_banneri_1920x400px.JPG
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Fysioterapeutti, fysioterapia

Opiskelijoiden kokemuksia fysioterapian päiväopinnoista

Lapin AMK tarjoaa loistavat tilat ja puitteet opiskelulleAleksi Mustonen.JPG
Olen Vaalasta lähtöisin oleva toisen vuoden fysioterapiaopiskelija. Hain Lapin ammattikorkeakouluun opiskelemaan fysioterapiaa, koska olin kuullut paljon hyvää koulusta ja sen opetuksen laadusta. Ennen tänne tuloa opiskelin Vuokatin urheiluopistolla urheiluhierojaksi, joten siitä jatkaminen fysioterapian opintoihin oli hyvin luonnollista. Sainkin siitä jo kuvaa, millaista on toiminen asiakkaiden parissa ja se vaikutti myös jatkokoulutukseni valintaan. Omaan myös vahvan urheilutaustan eri pallopelien osalta ja olenkin aina ollut kiinnostunut siellä ilmenneistä vammoista ja niiden hoidoista. Tällä hetkellä pelaan salibandyä rovaniemeläisessä Santa’s Unitedissa.

Paikkakuntana Rovaniemi oli minulle hyvin vieras ennen opintojeni aloittamista. Tuttuja paikkoja olivat ainoastaan keskuskenttä sekä Keltakankaan salibandyareena, mutta onneksi nopeasti muuton ja kotiutumisen jälkeen tutustuin täällä ihmisiin ja huomasin kuinka ystävällisiä he ovat. Meidän luokassamme on mahtava ilmapiiri ja sen myötä luokkakaverit ovat tulleet entistä tutummiksi, ja tuntuukin kuin olisin tuntenut heidät jo ikuisuuden. Rovaniemeltä kaikki löytyy hyvin läheltä ja helposti, joten täällä asuminen on mielekästä. Täällä on myös tarjolla upea valikoima erilaisia urheilumahdollisuuksia.


Fysioterapian opiskelu on tähän asti ollut hyvin intensiivistä ja mielenkiintoista. Anatomian ja fysiologian tietämys on meille kaiken perustana, niiden perusteet opiskelimme ensimmäisenä vuotena. Niiden opiskeleminen tulee kuitenkin jatkumaan koko tulevan työuran ajan. Opiskelujen lopussa suuntaudumme urheilufysioterapiaan, mikä oli myös yksi tärkeä asia tänne hakiessani. Tällä hetkellä pääpainomme on ollut tuki- ja liikuntaelin opinnoissa, joista suoritamme kevään aikana 4 viikon harjoittelun. Kevääseen kuuluu myös 4 viikon geriatrinen harjoittelu. Opinnoissa on mielestäni ollut parasta juuri fysioterapia-alan kiinnostavuus ja se, että huomaa koko ajan oppivansa jotain uutta.

Ympäristönä Lapin ammattikorkeakoulu tarjoaa fysioterapiaopiskelijoille loistavat tilat ja puitteet. Meillä on oma ”valkoinen talo”, missä luokkatilat ovatkin kovassa käytössä niin koulu aikana kuin myös vapaa-aikanakin. Lukujärjestyksessämme on paljon itsenäistä opiskelu aikaa milloin nämä tilat ovatkin kovassa käytössä. Niistä löytyy tarvittavat välineet tehdä erilaisia tutkimuksia ja mittauksia. Opiskelumme onkin hyvin käytännönläheistä, mikä varmasti helpottaa harjoitteluihin ja työelämään siirtymistä. Täällä saamme meidän loistavilta ja ammattitaitoisilta opettajilta ajankohtaista tietoa, ja he mielellään tarjoavatkin auttavaa kättä kiperissä tilanteissa.

Lappi ja Rovaniemi ovatkin antaneet tähän mennessä hyvän kuvan minulle ja valmistumisen jälkeen en ihmettelisi yhtään vaikka löytäisin itseni täältä vielä 10 vuoden päästäkin. Lapin AMKista saa hyvät valmiudet tulevaan työelämään ja täältä valmistuneilla fysioterapeuteilla onkin hyvä maine työmarkkinoilla. Fysioterapia onkin siitä loistava ala, että sitä voit tehdä lähes missä vain. Jatkokoulutuksia ja oman ammattitaidon kehittämisen mahdollisuuksia on lukuisia, ja kaikille löytyy varmasti sitä kautta oma mielekäs suuntautumisvaihtoehto.

- Aleksi Mustonen, fysioterapiaopiskelija
Parasta opinnoissa on käytännönläheisyyshotari sini-pauliina.JPG
Olen toisen vuoden fysioterapiaopiskelija Valkeakoskelta. Muutin Rovaniemelle opiskelemaan, koska kaipasin maisemanvaihdosta ja halusin mahdollisimman kauas. Rovaniemi paikkakuntana kiinnosti minua myös luonnon takia. Opiskelin aiemmin liikuntatieteen hallintotieteitä ulkomailla, mutta halusin käytännönläheisemmälle alalle. Minulta löytyy taustaa myös kilpaurheilusta, joten fysioterapia-ala oli minulle ennestään tuttu asiakkaan näkökulmasta.

Muutettuani Rovaniemelle en tuntenut täältä ketään. Ihmiset olivat kuitenkin tosi vastaanottavaisia, mikä oli helpotus. Meillä on luokassa todella hyvä ryhmähenki ja olen saanut paljon kavereita. Parasta opinnoissa onkin meidän luokka, jossa on huippuja tyyppejä. Luokkamme on tiivis yhteisö, jossa myös opettajat tuntevat opiskelijat nimeltä. Rovaniemi opiskelukaupunkina on mielestäni sopivan kokoinen enkä osaisi kuvitella itseäni isompaan paikkaan. Täällä on paljon harrastusmahdollisuuksia, kun pääsee liikkumaan ulkona ja tekemään kaikenlaista vapaa-ajalla. Olen kyllä viihtynyt Rovaniemellä.


Tähän mennessä olemme käyneet kursseillamme läpi muun muassa ihmisen fysiologiaa ja anatomiaa. Pääsimme suorittamaan käytännön harjoittelua jo ensimmäisenä vuonna. Käytäntöä fysioterapian opinnoissa onkin paljon ja olemme päässeet tähän mennessä tekemään esimerkiksi hierontaa, mittauksia ja testejä. Erityisesti minulle on jäänyt mieleen viime syksyn hierontakurssi/hyvinvointiklinikka. Kyseisellä kurssilla pääsimme tekemään töitä käsillä sekä mukaan ihan oikeisiin asiakastilanteisiin. Myös tuki-ja liikuntaelinsairauksien kurssi oli meidän luokallamme suosittu, koska luokallamme on liikunnallisia ihmisiä. Rovaniemellä fysioterapiakoulutuksessa suuntaudumme urheilufysioterapiaan, mutta tulevassa työelämässä jokainen voi erikoistua halumaansa. Käytännön tekemisen lisäksi meillä on toki myös tavallisiakin luentoja.


Opiskelu on ollut mielenkiintoista ja fysioterapia tuntuu minulle omalta alalta. Opinnoissamme on myös itsenäistä opiskelua, joka on hyvä juttu, niin saamme tehdä opintoja myös oman aikataulun mukaan. Meillä on lisäksi mahdollisuus jäädä vapaa-ajalla yhdessä opiskelemaan. Lapin ammattikorkeakoulussa vallitsee opiskelijaystävällinen ympäristö ja viihtyisät tilat. Koulumme tarjoaakin todella hyvät puitteet fysioterapian opiskeluun. Koululta löytyy kaikki tarvittavat tilat ja välineet, kuten kuntosali, liikuntasali sekä mittaus- ja testausvälineitä.


Fysioterapeuttien työmahdollisuudet ovat hyvät ja Lapin ammattikorkeakoulusta valmistuu Suomen osaavimpia fysioterapeutteja, koska saamme tehdä paljon käsillä. Opinnoissamme onkin parasta käytännönläheisyys ja olemme saaneet myös kentältä kehuja. Käytännön harjoitteluissa pääsemme itse tekemään ja koen, että meillä on tosi hyvät ammatilliset valmiudet valmistuttuamme. Opinnot antavat todella hyvät eväät tulevaa työelämää varten. Itse haluaisin työskennellä valmistumiseni jälkeen lasten fysioterapian parissa Suomessa tai ulkomailla. Meillä on mahdollisuus lähteä opintojemme aikana myös kansainväliseen vaihtoon, ja olenkin itse ajatellut tehdä viimeisen vuoden työharjoittelun ulkomailla esimerkiksi Norjassa.

- Sini-Pauliina Hotari, fysioterapiaopiskelija
Tapahtumien järjestäminen osana opiskeluaValitsin alakseni fysioterapian, sillä isäni on kuntoutusalan ammattilainen ja lapsuudesta on jäänyt mukavia mielikuvia isästä työpaikalla collegeasu päällä terapiaan lähdössä. Päätös lähteä opiskelemaan fysioterapiaa oli kuitenkin ihan oma. Olen kotoisin Posiolta, joten Rovaniemelle tuttuun kaupunkiin oli helppo muuttaa. Olen asunut myös Oulussa, mutta Rovaniemi oli rennompi vaihtoehto.

Liikuntamahdollisuudet ovat täällä rajattomat ja opiskelijoille tulee usein ilmoituksia uusista lajeista, joita voi tulla kokeilemaan. Ounasvaaran läheisyys on mahtavaa, ei monella kaupungilla ole sellaista paikkaa keskustassa. Liikuntaharrastuksien kautta olen saanut paljon hyviä kavereita.

Opinnot etenevät teoriasta käytäntöön. Ensimmäisenä vuonna oli paljon teoriaa, josta pikku hiljaa siirryttiin seuraavana vuonna käytännön harjoituksiin kuten hierontaan, manuaaliseen terapiaan ja kuntosaliohjaukseen.haastattelukuva_Severi Varanka.JPGTentteihinkin materiaalia saa oikeista käytännön harjoituksista, jotka sitten vain kirjoitetaan paperille. Esimerkiksi ergonomiasta teimme harjoituksia, joista oli kirjallinen tentti. Opintoihin kuuluu myös käytännönläheinen teoriaopiskelu Problem Based Learningin (PBL), eli ongelmaperusteinen oppiminen. Tiedonhaullisessa tehtävässä ryhmä saa tehdä tutkimuksen tietystä ongelmasta, esimerkiksi selän liikkuvuudesta, ja lopuksi tuotokset kootaan ja ratkaistaan yhdessä ongelma. PBL sopii opiskeluuni hyvin ja se on sopivan haastavaa. Siinä oppii miten paljon fysioterapeutilla on työkaluja ihmisen auttamiseen ja toimintakyvyn ylläpitämiseen.

Harjoittelu on tietenkin tärkeä osa tutkintoa. Ensimmäisenä vuonna oli muutaman viikon seurantajakso ja kolmantena vuonna odottaa kaksi pitkää harjoittelua. Pyrkimyksenä olisi löytää harjoittelupaikka, josta voisi siirtyä työelämään. Mahdollisuuksia valmistuneelle olisi perustaa oma yritys tai mennä vaikka sairaalaan, kuntoutuskeskukseen tai kylpylään. Opintoihin kuuluu myös projekteja ja muita isoja töitä. Olemme järjestäneet muun muassa ulkoilutapahtuman erityislapsille ja olen parhaillaan mukana poronhoitajien työhyvinvointi projektissa, joka toteutetaan osittain Levin ja Oulun kylpyläympäristöissä.

Parhaiten on jäänyt mieleen viime keväältä isompi opintokokonaisuus, jossa vapaasti valitusta aiheesta sai tehdä työn, ja esitellä sen opintojakson päättävässä seminaarissa. Mielenkiinto on pysynyt yllä kun on saanut kokoajan kehittää itseään ja olla ajanhermoilla. Opiskelu on niin lähellä oikeaa työskentelyä, että tietää mitä voi tulevaisuudelta odottaa. Alusta asti tehdään töitä ihmisten kanssa ja tämän kautta oppii empatiaa ja sosiaalisuutta.

- Severi Varanko, fysioterapian opiskelijaUrheilutausta kannusti fysioterapeutin opintoihinHakeuduin opintoihin, koska oma urheilutausta kannusti lähtemään fysioterapeuttiopintoihin. Minua kiinnosti esimerkiksi urheilijoiden kuntouttaminen, eli millä tavoin urheilija kuntoutuu parhaiten vammojen tultua. Opiskelin ammattikorkeakoulussa aikaisemmin hierontaa aikuiskoulutuksena. Hieronnan opiskeluiden mielekkyys ja kiinnostus vahvisti haluja päästä opiskelemaan fysioterapiaa.

Hakeuduin Lapin AMKiin, koska oFysioterapeutti Harri Karvonen.jpglin kuullut hyvää palautetta Lapin AMKin fysioterapian koulutuksesta. Kavereita minulla oli valmiiksi Rovaniemellä, joten sen takia tänne oli helppo muuttaa. Kävin myös armeijan Rovaniemellä, joten ympäristö oli tuttu. Lisäksi Rovaniemellä on hyvät mahdollisuudet harrastaa mitä vain liikuntaa ja täällä liikunnan harrastamiseen puitteet on kunnossa.

Ensimmäisenä vuotena meillä oli kielistä perusteet (ruotsi ja englanti) sekä anatomian perusteet. Teoria on lähtenyt perusteista ja syvenee kokoajan mitä pidemmälle opiskeluissa mennään. Projektiopintoja tehdään opiskeluiden aikana. Projekteista esimerkkinä on tapahtuma, joka järjestettiin erityistä tukea tarvitsevien lasten kanssa viime keväänä 2014. Tapahtuma oli ulkoilupäivä ja ohjelmaan kuului makkaranpaistoja laavulla, kävelyä jäällä ja erilaisia leikkejä. Päivän ohjelman opiskelijat suunnittelivat itse ryhmissä. Myös liikuntatunteja on pidetty erityistä tukea tarvitseville lapsille. Ensimmäisenä vuotena oli myös viikon harjoittelu vuodeosastolla. Toisena vuotena oli käytännön harjoittelua opiskelijoiden kanssa aiheista mobilisointi, nivelliikkuvuus ja lihasvoiman testaaminen. Kolmanteen vuotena on opinnäytetyön tekeminen ja kaksi 4 viikon harjoittelua. Neljännen vuoden syksyllä tehdään vielä kaksi 4 viikon harjoittelua. Itse olin vaihdossa marraskuusta 2014 helmikuu 2015 saakka Espanjan Fuengirola Health Centerissä ja Bedalmadena Xanit International Hospitalissa, jossa tein kolme harjoittelua kolmessa kuukaudessa. Koulu tukee hyvin vaihtoon lähtevää opiskelijaa ja koululta saa matkakuluihin tukea.  

Opiskeluun kuuluu luennot, käytännön harjoittelu, ryhmätyöt, PBL eli ongelmaperustainen oppiminen ensimmäisenä vuotena sekä projektitöitä. Fysioterapeutiksi opiskelevat voivat hakeutua myös Urheiluakatemiaan, jossa päästään tekemään päivystystunteja: jos esimerkiksi Urheiluakatemian urheilijat loukkaantuvat harjoituksissa, fysioterapeuttiopiskelijat kutsutaan paikalle. Lisäksi fysioterapeutit pitävät testejä urheilijoille esimerkiksi lihasvoimasta tai liikkuvuudesta.  Opinnoissa mukavinta onkin ollut käytännönläheisyys: pääsee tekemään erilaisia juttuja käytännöntasolla. Erilaiset tapahtumat tuovat mielekkyyttä myös opiskeluun ja se, että pääsee suunnittelemaan ja toteuttamaan erilaisia projekteja ryhmässä.                        

Fysioterapeutiksi kannattaa hakeutua jos löytyy vähäänkään kiinnostusta urheiluun, tykkää olla ihmisten kanssa tekemisissä, ihmisten auttaminen kiinnostaa ja erilaisten vaivojen ja vammojen parantaminen. Lapin AMKissa on hyvä tilat ja tiloja pyritään uudistamaan ja pysymään kehityksen mukana. Työllisyyden näkymät näen hyvänä. Hierojan sekä fysioterapeutin paperit ovat positiivinen asia omalla kohdallani. Myös opiskeluaikana tapahtuvien työharjoitteluiden kautta pystyy jo luomaan kontakteja työelämän kanssa mikä myös auttaa työllistymistä. Fysioterapeutiksi valmistuttua voi työllistyä yksityiselle tai julkiselle sektorille (terveystalot ja sairaalat), voi perustaa oman toiminimen, oman yrityksen tai sitten voi työllistyä erilaisiin yhdistyksiin.

- Harri Karvonen, fysioterapian opiskelijaOpiskelu on hyvin työelämäläheistäOlen aikaisemmin suorittanut liikunnanohjaajan koulutusohjelman Lapin ammattikorkeakoulussa. Kiinnostus heräsikin juuri tämän koulutusohjelman kautta fysioterapian puolelle, koska halusin syventää tietämystäni ihmisen anatomiaan ja kuntouttamiseen liittyen.

Aikaisemmasta liikunnanohjaaja koulutuksesta minulla oli hyvät lähtötiedot valmiiksi, ja sain hieman myös hyväksilukuja. Suurin ero näiden kahden koulutusohjelman välillä on, että fysioterapeutin puolella mennään syvemmälle ihmisen anatomiaan, eikä keskitytä niinkään ihmisen ohjaamiseen. Kuitenkin ne toisaalta tukevat hyvin toisiaan monessa asiassa.

Opiskelu on hyvinhaastattelukuva_Jenni Laakso.JPGtyöelämäläheistä. Olen itse henkilökohtaisesti tykännyt paljon PBL (Problem based learning) opetustavasta, koska siinä jokaisen opiskelijan ryhmätyöskentelyosaaminen kehittyy opiskelujen aikana. Lisäksi opiskelijan tiedonhakutaito kehittyy ja rohkeutta tulee varsinkin vähän ujoimmilla opiskelijoilla lisää. Teemme paljon ryhmätöitä , ja sen takia meillä on hyvä luokkahenki. Luentoja on riittävästi mielestäni, ja ne ovat hyvässä balanssissa käytännön työn ja harjoittelujen kanssa.

Tykkään asua pohjoisessa, koska oma suku asuu täällä, ja muutenkin Rovaniemi tuntuu itselleni mieluisalta ympäristöltä asua. Harrastan metsästystä ja Rovaniemi tarjoaa sen saralle kyllä todella hyvät mahdollisuudet. Harrastan lisäksi salibandya RSB (1.6.2015 alkaen Santa’s United) naisten edustusjoukkueessa.

 - Jenni Laakso, fysioterapian opiskelija