kuva
tyttokuva_banneri_1920x400px.JPG
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot

Opiskelijoiden kokemuksia maaseutuelinkeinojen päiväopinnoista

Lappilainen elämäntyyli kiehtooSarai-Natalia Kela.JPG
Olen lähtöisin Kuusamosta, joten maaseutu ja sen elinvoimaisuus ovat olleet aina lähellä sydäntäni. Olen aiemmin työskennellyt porotalouden puolella viiden vuoden ajan. Valitsin Lapin AMKin agrologiopinnot, koska tämä on ainoa korkeakoulu Suomessa, jossa on mahdollisuus keskittyä juuri porotalouteen.

Lukioaikoina suunnitelmassani oli lähteä pyrkimään eläinlääkäriksi. Kummisetäni kuitenkin mainitsi minulle Lapin AMKin agrologin opinnoista, jonka innoittamani päätinkin hakea tänne. Valitsin agrologin opinnot Lapin AMKissa myös siitä syystä, että halusin jäädä asumaan pohjoiseen. Rovaniemellä on edellytykset porotalouteen, ja opinnoissa painotetaan myös pienempiin asiakokonaisuuksiin, kuten esimerkiksi luonnontuotealaan ja pohjoisen maatalouteen.

Lappilainen kiireetön elämäntyyli kiehtoo minua, ja minulle on tärkeää kokea neljä selkeää vuodenaikaa. Rovaniemi on kaupunkina sopivankokoinen ja hyvä paikka asua: tekemistä vapaa-ajalle löytyy, kaikki palvelut ovat suhteellisen lähellä ja julkinen liikenne toimii. Rovaniemen luonto on kaunis, ja luontopalveluihin onkin panostettu täällä.

Opinnoissamme on parasta joustavuus, opiskelijoiden huomioonottaminen sekä se, että saan olla Lapissa. Tähän asti opintojemme kurssit ovat olleet mielenkiintoisia ja monipuolisia. Opintomme sisältävät teoriaa, joka yleensä pohjustaa ongelmanperusteisen oppimistyyliin liittyviä tehtäviä, jonka myötä teemme paljon ryhmätöitä. Olemme opiskelleet porotaloutta, kasvi- ja peltoviljelyä, ympäristöasioita, luonnon monikäyttöä sekä laki- ja kiinteistöasioita. Ensimmäisenä vuonna käsittelimme käytännönasioista, kuten eläinten anatomiaa ja eläinruokintaa. Toisena vuonna olemme taas keskittyneet maaseutuelinkeinoihin liittyvien lakiasioiden lisäksi talouspuoleen. Tavallisten luentojen ohella, liikumme myös luonnossa ja käymme esimerkiksi katselemassa tuotantoeläimiä. Olen tyytyväinen Jokiväylän toimipisteeseen, koska täältä löytyy kirjasto ja pääsemme helposti esimerkiksi vierailuille puutarhoille.

Käytännönharjoittelut ovat myös osa opintojemme. Perusharjoittelun tavoitteena on tutustua perusmaatalouteen, kun taas toisessa harjoittelukokonaisuudessa pääsemme erikoistumaan itseä kiinnostavaan osa-alueeseen. Itse menen suorittamaan erikoistumisharjoittelun Paliskuntain yhdistykselle, jolloin pääsen seuraamaan porotalousneuvojan päivittäistä työtä. Voimme myös halutessamme suorittaa vapaavalintaisen työnjohtamisen harjoittelun opintojemme aikana.

Opintomme sisältävät myös yritysvierailuja. Ensimmäisenä vuonna kävimme metsätalousopiskelijoiden kanssa yhteisellä kolmen päivän retkellä Pyhällä, jossa pääsimme vierailemaan muun muassa huskyfarmilla sekä poroerotusaidalla. Ohjelmaamme kuului vierailujen lisäksi myös suunnistusta ja luonnossa liikkumista. Oman ryhmän kanssa sen sijaan kävimme vierailulla Inarissa museo- ja luontokeskus Siidassa, Porotutkimusasemalla etsimässä porotokkaa sekä vaeltamassa tuntureilla.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, koska täällä painotetaan arktiseen osaamiseen. Lapin AMKin agrologikoulutus on omanlaisensa juuri porotalouden ansiosta, mutta myös pienempiä kokonaisuuksien osalta. Maaseudun elinvoimaisuus on tärkeää ja maatalous ei tule loppumaan. Lapin AMKin agrologin opinnot antavat mielestäni hyvät valmiudet tulevaan työelämään, koska koulutuksesta löytyy useampia eri suuntautumismahdollisuuksia esimerkiksi yrittäjyyteen, kasvi- ja peltoviljelyyn tai eläinpuolelle. Rovaniemeltä löytyy mielestäni hyvin töitä esimerkiksi poromatkailun puolella. Valmistumisen jälkeen aion pysyä pohjoisessa. Haluaisin työskennellä porotalouden parissa Paliskuntayhdistyksellä tai esimerkiksi ELY-keskuksella tai ProAgrialla neuvonta- ja viranomaistehtävissä.

- Sarai-Natalia Kela, agrologiopiskelija
Monipuolista opiskelua ja uusi elämä LapissaMetsälä Sini.JPG
Olen aina tiennyt, että haluan opiskella jotain luontoon liittyvää ja mielellään korkeakoulussa. Tutkiessani vaihtoehtoja agrologi kuulosti eniten omalta, aiempaa kokemusta alasta minulla ei ollut. Hain opiskelemaan alaa nimenomaan Lapin AMKiin, koska olen Helsingistä kotoisin ja halusin radikaalisti vaihtaa maisemaa.

Lappi on aina kiehtonut ja nyt oli hyvä syy lähteä ja muuttaa Lappiin opintojen perässä, vaikka olisin joka tapauksessa jossain vaiheessa Lappiin lähtenytkin. Haluan opiskella ja asua Lapissa, koska Lappi on ihan eri asia kuin Etelä-Suomi. Täällä minua kiehtoo luonnon, vuodenaikojen ja talven lisäksi muun muassa lappilainen elämäntapa, sillä elämä täällä on paljon kiireettömämpää ja ihmiset keskittyvät ihan eri asioihin elämässä ja ovat yleisesti luonnonläheisempiä.

Rovaniemi on Lapissa, mutta tämä on kuitenkin kaupunki, minulle ainakin muutto tänne on ollut hyvä kontrasti Helsinkiin verrattuna. Haluan korostaa sitä kaikille Etelä-Suomessa asuville, että Rovaniemi on oikeasti kaupunki, eikä mikään tuppukylä, niin kuin ehkä joillekin ”Lappi” sanasta tulee mieleen. Onhan tämä paljon pienempi paikka kuin esimerkiksi Helsinki, mutta täällä on paljon nuoria ja opiskelijoita, ei pelkästään ikäihmisiä, mikä on toinen Lappiin helposti yhdistettävä mielikuva.

Pidän Rovaniemestä opiskelukaupunkina, sillä täällä on hyvät kulkuyhteydet, joka paikkaan kyllä pääsee, vaikka busseja ei viiden minuutin välein menekään. Opiskelijoille löytyy hyviä harrastusmahdollisuuksia muun muassa Ounasvaaralta. Kaikki liikuntaan liittyvät palvelut löytyvät, kuten isommassakin kaupungissa. Esimerkiksi kuntosaleja täällä on melkein jopa paremmin, mutta myös samoja ketjujakin löytyy ja mielestäni täällä on paljon miellyttävämpää käydä salilla kun ei ole sellaista ruuhkaa kuin Helsingissä.

Täällä luonto on ihanan lähellä, hyvät lenkkipolut ja mikä itselleni on tärkeää, niin täällä on laavuja jopa keskustassa. Niille on arkenakin helppo lähteä vaikka kaverin kanssa juomaan kahvit tai paistamaan makkarat. Kyllä täältä kivoja baareja ja pubejakin löytyy, jos niitä kaipaa. Mielestäni Rovaniemi kaikin puolin on hyvän kokoinen paikka asua.

Opiskelu on ollut tähän asti tosi mukavaa, kun lähdin korkeakouluun, se tuntui tosia isolta ja itsenäiseltä, mutta täällä on oikeasti todella yksilöllistä opetusta, opettajat auttavat aina ja heille voi jutella muutenkin ihan kuin ihmiselle. Yllätyin oikeasti siitä, miten opettajat tukevat ja ovat aina valmiita auttamaan. Parhaita puolia opiskelussa onkin ollut opintojen monipuolisuus ja hyvät opettajat. Kun luvataan käytännönläheisyyttä, niin sitä täällä opiskelu todella on.

Kursseihin on sisältynyt muun muassa maatalousopintoja lehmistä, lampaista ja hevosista sekä porotaloutta, mikä on täällä se uniikki juttu, jota muualla Suomessa ei voi opiskella. Sitten on ollut kasvi- ja viljelyopintoja, yritysopintoja, perus kieliopintoja, meidän alaan liittyvää matikkaa, käytännön kursseja, vapaasti valittavia opintoja sekä työharjoittelua. Olen suorittanut tähän mennessä kaksi harjoittelua, viime kesänä olin Savukoskella maitotilalla, jossa pääsin tekemään myös porohommia. Toisen harjoittelun taas suoritin Ylläksellä vaellushevostallilla.

Olemme myös käyneet paljon opintoreissuilla eri paikoissa, yleensä ne ovat pitäneet sisällään yritysvierailuja. Yksi reissu oli esimerkiksi Pyhälle, siellä tutustuimme pariin paikalliseen yritykseen, yövyimme siellä ja vaellettiin. Siellä nähtiin laavulla jopa revontulia, se oli mahtavaa! Opintoihin kuuluu myös päiviä, kun lähdetään vain ulos esimerkiksi pellolle keräämään kasveja tai mittaamaan pinta-aloja.

Erityisesti mieleeni on jäänyt kesän kasvikurssi, se oli viikon putki kun olimme koko ajan ulkona, ja toisena porotalouskurssi, jossa opiskelimme oikeita poromiehen töitä ja olimme mukana muun muassa porojen erotuksessa. Monet kurssit antavat ammattitaidon lisäksi hyvää perustietoa, jota voi hyödyntää muutenkin omassa elämässä kuten sienikurssilla, oppi sienestämään ja eläinten ruokintakurssilla sai paljon tietoa, jota hyödyntää esimerkiksi lemmikkien hoidossa.

On ollut myös paljon hankkeita, joihin on saanut lähteä mukaan. Itse olen mukana yhdessä eläinten hyvinvointi -hankkeessa. Hankkeen myötä ollaan käyty muun muassa huskyfarmeilla tekemässä haastatteluja, tarkoituksena on vaikuttaa eläinten hyvinvointiin ja mahdollisesti parantaa niitä.

Haastavinta opinnossa on ehkä ollut se, että minulla ei ollut minkäänlaista taustaa tähän alaan ja lähes kaikilla muilla luokallani oli tai niin ainakin aluksi tuntui. Tästä huolimatta, olen pärjännyt opinnoissa tosi hyvin ja saanut yhtä lailla hyviä arvosanoja, kun kaikki asiat on opetettu perusteellisesti alusta lähtien. Eli ei haittaa ollenkaan, vaikka ei olisikaan alasta aiempaa kokemusta. Minua ei ole myöskään yhtään katsottu vinoon, vaikka olenkin Helsingistä, vaan kaikki ovat ottaneet todella hyvin vastaan ja osa on ihan mielissään siitä, kun saadaan ihan etelästä asti tänne porukkaa.


Parasta puolestaan on ollut opintojen käytännönläheisyys, monipuolisuus ja hyvä porukka. Meillä on pieni ryhmä ja tosi hyvä ryhmä henki, kaikki tuntee toisensa hyvin. Tyttöjä ja poikia on luokallamme tasapuolisesti. Koulun puitteet ovat myös hyvät ja viihtyisät, kaikki toimii hyvin. Kampuksella on keskeinen sijainti ja on kiva kun se on lähellä keskustaa, mutta ei kuitenkaan ihan keskellä kaupunkia. Kemijoki tuo seesteisyyttä ja koulun ikkunoista näkyy kivat maisemat.

Suosittelen Lapin AMKia opiskelupaikaksi, jos haluaa Lappiin, niin Rovaniemi on hyvä paikka aloittaa siihen tutustuminen ja samalla aloittaa ”uusi elämä”. Koulut missä agrologiksi voi opiskella ovat hyvin eri tavoin painottuneita, Lapin AMK on siinä suhteessa uniikki, että täällä on se porotalous ja luonnontuotteet. Täällä käsitellään muutenkin kaikkia alan osa-alueita kattavasti ja jos joku osa-alue kiinnostaa enemmän, niin siihen voi sitten panostaa esimerkiksi vapaasti valittavien opintojen kautta. Varsinkin jos haluaa erikoistua neuvonta- ja johtotehtäviin, niin Lapin AMKin tarjoama agrologi koulutus on siinä mielessä paras, kun saa laajan ja monipuolisen kuvan agrologin eri toimenkuvista ja sen mukaisen osaamisen. Lisäksi ympäristönä tämä on mielestäni ihan huippu.


Suosittelen tätä alaa sellaisille, joilla luonto ja eläimet kiinnostavat. Tämä on erinomainen tapa laajentaa tietämystään asioista, jotka muutenkin elämässä ovat tärkeitä. Tähän alaan kuuluu niin paljon kaikkea, jos on kiinnostunut ylipäätään itseään ympäröivästä maailmasta, luonnontuotealasta, ympäristön- ja luonnonsuojelusta ja niin edelleen, niin ehdottomasti kannattaa tutustua koulutukseen tarkemmin.

Itse haluaisin valmistumisen jälkeen työllistyä tänne Lappiin, vaikka tokihan tällä alalla on mahdollista työllistyä ympäri Suomen tai ulkomaillekin, jos haluaa, sillä maatalous on niin kattava ala, jota on joka puolella. Toivoisin työllistyväni neuvonta- tai johtotehtäviin, jossa olisi myös käytännön työtä, mutta en ehkä kuitenkaan haluaisi omaa tilaa. Koulutuksen ansiosta luonnontuote alan yrityksen perustaminen olisi näiden opinnoista saatujen tietojen pohjalta helppoa, mutta en näe itseäni yrittäjänä, ainakaan vielä. Monessa työpaikassa varmasti halutaan korkeakoulutettu työntekijä mieluummin kuin pelkkä tilallinen, jolla ei ole alan koulutusta neuvonta ja johtotehtävistä.

Nyt lähiaikoina vanhenee paljon tilanpitäjiä ja työpaikkoja tulee vapautumaan. Esimerkiksi lomittajista on Lapissa kova pula. Minuakin on opintojenaikana monesti pyydetty töihin lomittajaksi, mutta minulla ei vielä ole ollut mahdollisuutta ottaa töitä vastaan, mutta opintojen jälkeen miksi ei.

-Sini Metsälä, agrologiopiskelija-Hyvät eväät työelämäänValitsin agrologin opinnot, koska olen asunut koko ikäni maalla ja ollut tekemisissä kaikenlaisten eläinten kanssa. Myös maaseudun ”poliittiset” asiat ovat lähellä sydäntäni. Alana tämä oli tosin minulle aivan uusi, mutta ennen hakemista otin selvää suuntautumisvaihtoehdoista ja mahdollisista työpaikoista. Ala kiinnosti minua ja tuntui oikealta. Päädyin opiskelemaan alaa Lapin AMKiin, sillä pohjoinen sijainti ja erilaisuus kiehtoivat minua.

Haastattelukuva Laura Antikka (agrologi).jpg Ensimmäisenä opiskeluvuonna opintoihin kuului paljon ”opintomatkoja” ja opiskelu tapahtui hyvin käytännönläheisesti. Luentoja on myös ollut paljon sekä PBL (Problem Based Learning) tapaista opiskelua. On myös tärkeää, että osaa Itse ottaa asioista selvää ja kehittää osaamistaan. Ensimmäisen vuoden aikana käsiteltiin paljon eläinasioita ja kasviopintoja. Toisena vuonna asiat ovat jo hieman teoreettisempia; lakiasioita ja liiketoimintaan sekä yrittäjyyteen liittyviä opintoja. Matematiikka kulkee mukana koko opiskeluiden ajan ja olemme opiskelleet myöskin jonkin verran muun muassa kemiaa ja fysiikkaa. Opintoihin kuuluu lisäksi kolme perusharjoittelua jotka ovat kukin 5op ja erikoistumisharjoittelu 15op.

Itse olen suorittanut perusharjoittelut maatilalla ja ulkomailla ratsastustallilla. Ensi kesänä menen hevossiittolaan tutustumaan hevosten jalostamiseen ja siellä saan samalla myöskin arvokasta kokemusta eläinlääkäreiden kanssa työskennellessä. Olen aina ollut kiinnostunut eläinten hyvinvoinnista ja nyt saan työskennellä ja oppia eläinlääkäreiden kanssa, joten uskon, että tuleva harjoittelupaikkani on luultavasti tähänastisista minulle se kaikkein mieluisin.

Agrologi voi työskennellä hyvin erilaisissa tehtävissä. Esimerkiksi maaseudun erilaisissa järjestöissä (MTT, ELY, ProAgria yms.), pankissa ja muiden rahoitus ja vakuutus asioiden yhteydessä, jalostusneuvojana ja suuri osa alkaa myös yrittäjäksi. Tällä hetkellä työllistyminen on vähän joka alalla hankalaa, mutta maaseutua ei voi täysin koneellistaa ja se on meidän työllistymisen elinehto. Biotalous on kasvava ala ja myös sen parissa on tulevaisuudessa hyviä työpaikkoja agrologeille. Olen itse kotoisin Oulaisista, jossa on paljon maataloutta. Kotiseudullani työllistymismahdollisuuksia on esimerkiksi rahoitus ja vakuutusalalla sekä kunnan maaseututoimistossa, ProAgrialla toimistossa ja yksi mahdollisuus on myöskin maatalous alan kauppa. Omat urasuunnitelmani valmistumisen jälkeen suuntautuvat tällä hetkellä maatalouden rahoitus ja vakuutus alalle.

Agrologin koulutusohjelma antaa hyvät eväät työelämään, mutta itsestä on paljon kiinni mitä tapahtuu koulun jälkeen, sillä koulusta päästyä on vielä paljon oppimista asioista joita oppii varsinaisesti vasta työelämässä. Opinnoissa mielekkäintä on ollut käytännönläheisyys ja se, että asia on itselle kiinnostavaa. Mukavaa on ollut myös se, että on paljon niin käytäntöä kuin teoriaakin. Kuvailisin koulutusohjelman olevan kiinnostava, laaja sekä tietyllä tavalla haastava. Mikäli eläimet ja maatalous jollakin tavalla kiinnostavat, kannattaa lähteä opiskelemaan agrologiksi. Opinnoista saa hyvin myös rohkeutta alkaa yrittäjäksi

Suosittelisin myös Rovaniemeä opiskelupaikkakunnaksi, sillä täällä on hyvä henki ja kaupunkina tämä on mielestäni sopivan kokoinen, sillä täältä löytyy kaikki ison kaupungin palvelut, mutta jos haluaa pois kaupungin hälinästä, ei tarvitse matkustaa montaakaan kilometriä. Ihmiset ovat mukavia ja täällä on myöskin paljon harrastusmahdollisuuksia ja tekemistä koulun ulkopuolellakin, tänne oli mielestäni varsin helppo tulla opiskelemaan. Lapissa opiskelussa on sekin etu, että täällä pääsee näkemään luontoa ja kokemaan sitä eri tavalla opiskeluiden yhteydessä, varsinkin meidän koulutusalalla.

- Laura Antikka, agrologiopiskelija


Opiskelu ei ole aina vain luennoilla istumistaAgrologin opinnot tuntuivat itselleni sopivimmalta vaihtoehdolta, sillä kotonani on maatila ja maatalous sekä koneet ovat aina kiinnostaneet minua. Olen suorittanut aikanaan lukion ja lukiossa minulle oikeastaan selkeytyi, että maatalous on se ala jossa haluan työskennellä. Mitään maatalous alaa en kuitenkaan ole aiemmin opiskellut. Minulla oli mielessä eri vaihtoehtoja siitä minne lähtisin agrologin opintoja opiskelemaan. Rovaniemi kuitenkin paikkana kiinnosti minua, joten hakeuduin opiskelemaan Lapin AMKiin.

Haastattelukuva Markus Mäkelä (agrologi).jpg Opiskelut ovat koostuneet pitkälti luennoista, harjoituksista sekä ryhmätöistä ja olemme olleet mukana myös erilaisissa hankkeissa. Joillakin kursseilla järjestettiin harjoituksia käytännössä ja maastossa. Esimerkiksi yksityismetsätalouden kurssilla olimme yhdessä metsäala opiskelijoiden kanssa tekemässä maastossa erilaisia neuvonta harjoituksia. Jatkojalostuksen kurssilla puolestaan olimme jalostamassa poron ja lampaan lihasta erilaisia lihatuotteita. Olemme olleet mukana myös poronhoito- sekä navettatöissä. Ensimmäisenä ja vielä toisenakin vuonna opintoihin kuuluu aikalailla pakollisia perusaineita, kuten matemaattisia aineita sekä kieliä. Kolmantena vuonna opintoja voi enemmän suunnata esimerkiksi porotalouteen tai kotieläintuotantoon. Neljäs vuosi on sitten aikalailla opinnäytetyön tekemistä.

Opintoihin kuuluu myös perusharjoittelut ja erikoistumisharjoittelu. Itse olen suorittanut harjoitteluja maatalouskaupoissa ja poromatkailu yrityksessä. Mielestäni opinnoissa mukavinta on nimenomaan ollut, harjoittelut koska niissä on päässyt tutustumaan tämän alan työelämään. Lisäksi erilaiset reissut, mitä joillain kursseilla on järjestetty, ovat mielestäni olleet mukavia, sillä ne ovat tuoneet mukavaa vaihtelua opiskeluun.

Agrologit voivat työllistyä hyvin laajasti esimerkiksi omalle tilalleen, maatalouskauppoihin, luonnontuotealalle, erilaisiin neuvontatöihin tai vaikkapa opetustehtäviin. Itse näen työllistymistilanteen alalla suhteellisen valoisana, sillä uskon että tekevälle on aina töitä. Olen itse kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta Sievistä. Uskoisin että meillä Pohjois-Pohjanmaalla agrologit työllistyvät parhaiten neuvontatehtäviin ja kaupalliselle puolelle. Itselläni olisi tarkoitus jäädä jatkamaan kotitilaani, en tosin vielä kuitenkaan osaa sanoa milloin on sen aika. Opintojen aikana olen jo kuitenkin väliajat työskennellyt kotitilallani kone-, navetta- ja metsätöissä.

Opiskeluissa mielekkäintä on ollut se että tämä ei ole aina ollut sitä luennoilla istumista. Meillä on ollut juuri niitä maasto- ja käytännön harjoituksia sekä erilaisia reissuja. Lisäksi meillä on ollut opintoja laajalta alalta esimerkiksi myös liiketaloudesta ja metsäalalta. Tämän myötä on tullut osaamista siihenkin suuntaan, mitä kuitenkin nykyään maatalousalalla tarvitaan. Nykyään maataloudessa pitää osata tehdä kaikenlaisia paperitöitä ja mielestäni agrologin opinnot ovat antaneet hyvät eväät siihen, että osaa tehdä tällaiset ”kynähommat” itse.

Lapin AMKissa agrologit ovat pieni ryhmä, mutta sitäkin tiiviimpi. Opiskelijat ja opettajat tuntevat hyvin toisensa mikä auttaa opiskelua. Itse pidän opiskelusta pienemmässä ryhmässä. Kuvaisilin agrologikoulutuksen olevan mielenkiintoinen, antoisa ja laaja-alainen. Opintojen aikana olen saanut paljon hyödyllistä tietoa mitä tarvitsee tulevaisuudessa. Agrologiopinnot Lapin AMKissa antavat hyvät eväät tulevaisuudelle, työskentelit sitten esimerkiksi porotalouden parissa, luonnontuotealalla, karjatilalla, neuvontatöissä tai sitten maatalouskaupassa.

- Markus Mäkelä, agrologiopiskelija