tyttokuva_banneri_1920x400px.JPG
Etusivu / Lapin ammattikorkeakoulu - Lapin AMK / Hakijalle / AMK-tutkinnot / Agrologi, maaseutuelinkeinot

Opiskelijoiden kokemuksia maaseutuelinkeinojen opinnoista

Hyvät eväät työelämäänValitsin agrologin opinnot, koska olen asunut koko ikäni maalla ja ollut tekemisissä kaikenlaisten eläinten kanssa. Myös maaseudun ”poliittiset” asiat ovat lähellä sydäntäni. Alana tämä oli tosin minulle aivan uusi, mutta ennen hakemista otin selvää suuntautumisvaihtoehdoista ja mahdollisista työpaikoista. Ala kiinnosti minua ja tuntui oikealta. Päädyin opiskelemaan alaa Lapin AMKiin, sillä pohjoinen sijainti ja erilaisuus kiehtoivat minua.

Haastattelukuva Laura Antikka (agrologi).jpg Ensimmäisenä opiskeluvuonna opintoihin kuului paljon ”opintomatkoja” ja opiskelu tapahtui hyvin käytännönläheisesti. Luentoja on myös ollut paljon sekä PBL (Problem Based Learning) tapaista opiskelua. On myös tärkeää, että osaa Itse ottaa asioista selvää ja kehittää osaamistaan. Ensimmäisen vuoden aikana käsiteltiin paljon eläinasioita ja kasviopintoja. Toisena vuonna asiat ovat jo hieman teoreettisempia; lakiasioita ja liiketoimintaan sekä yrittäjyyteen liittyviä opintoja. Matematiikka kulkee mukana koko opiskeluiden ajan ja olemme opiskelleet myöskin jonkin verran muun muassa kemiaa ja fysiikkaa. Opintoihin kuuluu lisäksi kolme perusharjoittelua jotka ovat kukin 5op ja erikoistumisharjoittelu 15op.

Itse olen suorittanut perusharjoittelut maatilalla ja ulkomailla ratsastustallilla. Ensi kesänä menen hevossiittolaan tutustumaan hevosten jalostamiseen ja siellä saan samalla myöskin arvokasta kokemusta eläinlääkäreiden kanssa työskennellessä. Olen aina ollut kiinnostunut eläinten hyvinvoinnista ja nyt saan työskennellä ja oppia eläinlääkäreiden kanssa, joten uskon, että tuleva harjoittelupaikkani on luultavasti tähänastisista minulle se kaikkein mieluisin.

Agrologi voi työskennellä hyvin erilaisissa tehtävissä. Esimerkiksi maaseudun erilaisissa järjestöissä (MTT, ELY, ProAgria yms.), pankissa ja muiden rahoitus ja vakuutus asioiden yhteydessä, jalostusneuvojana ja suuri osa alkaa myös yrittäjäksi. Tällä hetkellä työllistyminen on vähän joka alalla hankalaa, mutta maaseutua ei voi täysin koneellistaa ja se on meidän työllistymisen elinehto. Biotalous on kasvava ala ja myös sen parissa on tulevaisuudessa hyviä työpaikkoja agrologeille. Olen itse kotoisin Oulaisista, jossa on paljon maataloutta. Kotiseudullani työllistymismahdollisuuksia on esimerkiksi rahoitus ja vakuutusalalla sekä kunnan maaseututoimistossa, ProAgrialla toimistossa ja yksi mahdollisuus on myöskin maatalous alan kauppa. Omat urasuunnitelmani valmistumisen jälkeen suuntautuvat tällä hetkellä maatalouden rahoitus ja vakuutus alalle.

Agrologin koulutusohjelma antaa hyvät eväät työelämään, mutta itsestä on paljon kiinni mitä tapahtuu koulun jälkeen, sillä koulusta päästyä on vielä paljon oppimista asioista joita oppii varsinaisesti vasta työelämässä. Opinnoissa mielekkäintä on ollut käytännönläheisyys ja se, että asia on itselle kiinnostavaa. Mukavaa on ollut myös se, että on paljon niin käytäntöä kuin teoriaakin. Kuvailisin koulutusohjelman olevan kiinnostava, laaja sekä tietyllä tavalla haastava. Mikäli eläimet ja maatalous jollakin tavalla kiinnostavat, kannattaa lähteä opiskelemaan agrologiksi. Opinnoista saa hyvin myös rohkeutta alkaa yrittäjäksi

Suosittelisin myös Rovaniemeä opiskelupaikkakunnaksi, sillä täällä on hyvä henki ja kaupunkina tämä on mielestäni sopivan kokoinen, sillä täältä löytyy kaikki ison kaupungin palvelut, mutta jos haluaa pois kaupungin hälinästä, ei tarvitse matkustaa montaakaan kilometriä. Ihmiset ovat mukavia ja täällä on myöskin paljon harrastusmahdollisuuksia ja tekemistä koulun ulkopuolellakin, tänne oli mielestäni varsin helppo tulla opiskelemaan. Lapissa opiskelussa on sekin etu, että täällä pääsee näkemään luontoa ja kokemaan sitä eri tavalla opiskeluiden yhteydessä, varsinkin meidän koulutusalalla.

- Laura Antikka, agrologiopiskelija


Opiskelu ei ole aina vain luennoilla istumistaAgrologin opinnot tuntuivat itselleni sopivimmalta vaihtoehdolta, sillä kotonani on maatila ja maatalous sekä koneet ovat aina kiinnostaneet minua. Olen suorittanut aikanaan lukion ja lukiossa minulle oikeastaan selkeytyi, että maatalous on se ala jossa haluan työskennellä. Mitään maatalous alaa en kuitenkaan ole aiemmin opiskellut. Minulla oli mielessä eri vaihtoehtoja siitä minne lähtisin agrologin opintoja opiskelemaan. Rovaniemi kuitenkin paikkana kiinnosti minua, joten hakeuduin opiskelemaan Lapin AMKiin.

Haastattelukuva Markus Mäkelä (agrologi).jpg Opiskelut ovat koostuneet pitkälti luennoista, harjoituksista sekä ryhmätöistä ja olemme olleet mukana myös erilaisissa hankkeissa. Joillakin kursseilla järjestettiin harjoituksia käytännössä ja maastossa. Esimerkiksi yksityismetsätalouden kurssilla olimme yhdessä metsäala opiskelijoiden kanssa tekemässä maastossa erilaisia neuvonta harjoituksia. Jatkojalostuksen kurssilla puolestaan olimme jalostamassa poron ja lampaan lihasta erilaisia lihatuotteita. Olemme olleet mukana myös poronhoito- sekä navettatöissä. Ensimmäisenä ja vielä toisenakin vuonna opintoihin kuuluu aikalailla pakollisia perusaineita, kuten matemaattisia aineita sekä kieliä. Kolmantena vuonna opintoja voi enemmän suunnata esimerkiksi porotalouteen tai kotieläintuotantoon. Neljäs vuosi on sitten aikalailla opinnäytetyön tekemistä.

Opintoihin kuuluu myös perusharjoittelut ja erikoistumisharjoittelu. Itse olen suorittanut harjoitteluja maatalouskaupoissa ja poromatkailu yrityksessä. Mielestäni opinnoissa mukavinta on nimenomaan ollut, harjoittelut koska niissä on päässyt tutustumaan tämän alan työelämään. Lisäksi erilaiset reissut, mitä joillain kursseilla on järjestetty, ovat mielestäni olleet mukavia, sillä ne ovat tuoneet mukavaa vaihtelua opiskeluun.

Agrologit voivat työllistyä hyvin laajasti esimerkiksi omalle tilalleen, maatalouskauppoihin, luonnontuotealalle, erilaisiin neuvontatöihin tai vaikkapa opetustehtäviin. Itse näen työllistymistilanteen alalla suhteellisen valoisana, sillä uskon että tekevälle on aina töitä. Olen itse kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta Sievistä. Uskoisin että meillä Pohjois-Pohjanmaalla agrologit työllistyvät parhaiten neuvontatehtäviin ja kaupalliselle puolelle. Itselläni olisi tarkoitus jäädä jatkamaan kotitilaani, en tosin vielä kuitenkaan osaa sanoa milloin on sen aika. Opintojen aikana olen jo kuitenkin väliajat työskennellyt kotitilallani kone-, navetta- ja metsätöissä.

Opiskeluissa mielekkäintä on ollut se että tämä ei ole aina ollut sitä luennoilla istumista. Meillä on ollut juuri niitä maasto- ja käytännön harjoituksia sekä erilaisia reissuja. Lisäksi meillä on ollut opintoja laajalta alalta esimerkiksi myös liiketaloudesta ja metsäalalta. Tämän myötä on tullut osaamista siihenkin suuntaan, mitä kuitenkin nykyään maatalousalalla tarvitaan. Nykyään maataloudessa pitää osata tehdä kaikenlaisia paperitöitä ja mielestäni agrologin opinnot ovat antaneet hyvät eväät siihen, että osaa tehdä tällaiset ”kynähommat” itse.

Lapin AMKissa agrologit ovat pieni ryhmä, mutta sitäkin tiiviimpi. Opiskelijat ja opettajat tuntevat hyvin toisensa mikä auttaa opiskelua. Itse pidän opiskelusta pienemmässä ryhmässä. Kuvaisilin agrologikoulutuksen olevan mielenkiintoinen, antoisa ja laaja-alainen. Opintojen aikana olen saanut paljon hyödyllistä tietoa mitä tarvitsee tulevaisuudessa. Agrologiopinnot Lapin AMKissa antavat hyvät eväät tulevaisuudelle, työskentelit sitten esimerkiksi porotalouden parissa, luonnontuotealalla, karjatilalla, neuvontatöissä tai sitten maatalouskaupassa.

- Markus Mäkelä, agrologiopiskelijaHyvä mahdollisuus verkostoitumiselleValmistuin juuri Lapin AMKista agrologiksi. Alan valinta oli minulle selvä juttu, sillä olen kotoisin maatilalta. Päätin jo lukiossa, että haluan opiskella maaseutuelinkeinoja ja pääsinkin kouluun ensi yrittämällä. Opiskelun aikana maaseutuelinkeinojen ja metsätalouden opiskelijoiden välinen yhteistyö lisääntyi paljon. Olemmehan samalla alalla. Yksin ei ole tarvinnut jäädä missään vaiheessa ja toiminta on ollut opiskelijaporukassa aktiivista. Olen ollut tuutorina ja mukana opiskelijatoiminnassa muutenkin käytännössä koko opiskeluajan.

haastattelukuva_Saila Tervaniemi.JPG Rovaniemen agrologikoulutus erottuu vastaavista koulutuksista muun muassa porotalouden ja luonnontuotteiden ansiosta. Teoriaa meillä on laajasti maaseudun eri aihealueista kuten kasvin- ja kotieläintuotannosta, luonnonvarojen käytöstä sekä lisäksi yrittäjyydestä, ekonomiasta ja maatalouspolitiikasta. Olemme mukana monissa hankkeissa, joita on integroitu suoraan opintoihimme. Esimerkiksi PoruTaku- ja Green Care -hankkeille olemme tehneet monipuolisesti töitä. Työelämästäkin tulee tehtäviä kurssien yhteydessä. Jatkojalostuskurssilla kehittelimme toimeksiantajalle uusia tuotteita esimerkiksi naudanlihasta.

Agrologikoulutuksen mieleenpainuvimmat kokemukset ovat olleet seminaari- ja
koulutusreissut ympäri Suomea. Opiskelijoina olemme saaneet myös itse vaikuttaa mihin olemme porukalla lähteneet, jos on löytynyt jokin hyvä tapahtuma. Yrityskäyntien lisäksi olemme vierailleet muun muassa ProAgrian koulutuksissa, Koneforum-messuilla Tampereella ja Helsingissä MTK:n maatalous- ja maaseutupolitiikan AMK-konferenssissa. Pidän kyllä luennoista ja tavallisesta opiskelusta, mutta ei tämä koulunkäynti ole ollut pelkkää tunnilla istumista. Reissut olivat hienoja mahdollisuuksia päästä kuuntelemaan alan ammattilaisia, verkostoitua ja tuoda omaa käyntikorttiaan esille.

Olen tehnyt erikoistumisharjoitteluni Sodankylän kunnassa. Tein myös opinnäytetyöni Sodankylän kunnan toimeksiannosta ja työskentelen tälläkin hetkellä kunnan maaseututoimistossa. Toiveissa olisi saada töille jatkoa kesän jälkeen. Myös yrittäjyys on jonkinasteisena tavoitteena ja haaveena mielessä. Kun on tilalta kotoisin, niin veri vetää sinne takaisin. Lapissa maaseutualalla verkostojen luominen on melko helppoa, koska ihmiset tuntevat toisensa. Pitää vain itse olla aktiivisesti mukana. Agrologi voi työllistyä mihin vain millä vain alalla, jossa tarvitaan tietämystä maaseudun asioista.

 

 -Saila Tervaniemi, agrologiopiskelija